Vårdanställd fick avrättningsfilmer i mejlen

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var femte anställd inom vården har utsatts för hot eller våld.

En patient hotade Lena till livet och skickade avrättningsfilmer till henne.

En medarbetarundersökning visar att så många som 22 procent av de anställda i landstinget Blekinge råkat ut för hot och våld på jobbet. Lena, som har jobbat i många år inom vården, är en av dem.

– Det har flugit fåtöljer och stolar genom luften mot personalen. Det har slagits i skåp för att någon har blivit irriterad över att man inte får som man har tänkt sig. Man skrämmer medpatienterna. Det är helt oacceptabelt, säger hon.

Skickade avrättningsfilmer

I våras inträffade en händelse som skakade henne allvarligt. En missnöjd patient började mejla till henne. Han ansåg att Lena styrde läkarna så att de inte skrev ut den medicinen han ville ha. Det slutade med att han hotade henne till livet genom att skicka avrättningsfilmer till henne.

– Det här var en känsla som jag aldrig har upplevt, aldrig någonsin. Jag är inte rädd för någonting annars. Men jag blev helt skräckslagen. Jag hade ingen aning om i den stunden som jag läste detta hemma i mitt i kök; vad händer nu? säger Lena.

Dörrarna till vårdmottagningen har varit låsta sedan dess. Varje patient måste numera registrera sig i receptionen innan de släpps in. I sex veckor efter händelsen fanns väktare på plats. Och Lena utrustades med överfallslarm.

– Det händer mycket med en som man inte förstår. Jag slutade gå och träna på gymmet för jag kunde inte. Inte för jag trodde att personen stod utanför min dörr, utan det var en skräck som jag aldrig känt tidigare, säger Lena.

Går i samtalsterapi

Patienten är misstänkt för olaga hot och han är förbjuden att besöka vårdmottagningen. Lena har gått i samtalsterapi men vågar fortfarande inte gå ut när det är mörkt. Och landstingets säkerhetsavdelning ser allvarligt på situationen.

Hur kan man skydda vårdpersonalen?

– Överfallslarm, kameraövervakning, låsta dörrar, se till att det inte finns lösa inventarier som kan användas som tillhyggen, vakter och sen är det även den här viktiga biten: hur man bemöter personer, säger Mikael Månsson, säkerhetstekniker på landstinget Blekinge.

Lena känner inte att hon kunde ha agerat annorlunda i kontakterna med mannen som hotat henne:

– Vi har gjort det bästa vi har kunnat.

Incidenter inom vården i Blekinge

  • Mycket upprörd och aggressiv patient på avdelning som är verbalt hotfull och kränkande mot personal och ordningsvakt.
  • Person kommer in till en mottagning och skjuter skarpt med ett paintball-gevär i väntrummet. Personalen trycker på överfallslarmet, polis och väktare kommer till platsen.
  • Aggressiv stökig, full, patient kommer in till en mottagning. Fäktar med armarna när personal försöker lägga förband och slänger ur sig olika uttrycksfulla meningar.
  • En avdelning har en patient som var upprörd och slog mot sköterskorna.
  • Personalen ringer och vill ha ordningsvaktens hjälp då de har en patient som sparkar och slår personalen. Patienten är mycket aggressiv.
  • En avdelning ringde ordningsvakten och ville ha hjälp med en våldsam patient. Patienten var upprörd och slog mot sköterskorna.
  • Både ”offer” och ”gärningsman” är på akuten. Polisen vill att de skall hållas åtskilda. Vi har därför dem på olika sidor av akuten.
  • Väktarassistans på akuten pga redlöst berusad person, polis kom till plats och hämtade personen.
  • Mottagning ringer ordningsvakt. En patient är mycket utåtagerande. Hen sparkar på inredningen i rummet.
  • Under natten som gick blev personal angripen av patient på en avdelning. En undersköterska blev slagen över tinningen med tillhygge i trä och föll, en blev omkullknuffad.
  • En patient på akuten blir upprörd över att hen fått vänta för länge. Ordningsvakt får tillkallas.
  • Ordningsvakt får extrabevaka en avdelning under en natt då de har en anhörig som är upprörd och stör övriga patienter och personal med sin dåliga attityd.
  • Person kommer in till akuten som uppträder otrevligt och hotfullt. Ordningsvakt tillkallad.
  • En avdelning ringer ordningsvakt om hjälp med argsint och våldsam patient. Patienten har slagit personalen och är aggressiv. Hen är otrevlig mot ordningsvakten.
  • En patient blir stökig på en mottagning. Patienten är mycket utåtagerande, sparkar och slår mot personalen. Två ordningsvakter samt polis krävs för att lugna situationen.
  • Anställd får ett brev där avsändaren avser att skapa rädsla genom att skicka internätlänkar till videoupptagna avrättningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.