Vårdfacket befarar krissommar

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskorna i Blekinge står inför sin hittills värsta sommar, menar Vårdförbundet. Och fortfarande saknas en lösning för hur semesterperioden ska bemannas.

I dag på förmiddagen har Vårdförbundet tillsammans med både landstinget och länets kommuner haft ett möte för att göra en sista avstämning av personalläget inför sommaren.

– Vi befinner oss i ett krisläge och arbetsgivaren ser ingen lösning på detta. Det finns ingen quickfix. Man jobbar från dag till dag och vädjar till personal att sätta upp sig på fler arbetspass, säger vårdförbundets Gunilla Månsson.

Redan i början på mars larmades det om akut brist på sjuksköterskor i Blekinge och redan då tvingades man stänga flera vårdplatser, både på sjukhuset i Karlskrona och i Karlshamn.

– Det här är det absolut sista vi vill göra, men har vi inte tillräckligt med personal så måste vi, sa då Blekingesjukhusets förvaltningschef Bengt Wittesjö till SVT Nyheter Blekinge.

Och när man senare kollade på rekryteringen inför sommaren kom nästa larm om akut sjuksköterskebrist och landstinget Blekinge gick ut med en akut sommarsatning där man erbjöd sjuksköterskor 20 000 konor i lön i veckan för att avstå sin semester. Dessa drastiska åtgärder togs till för att slippa tvingas stänga fler vårdplatser.

Med bara veckor kvar till semester stod det i dag ändå klart att personalläget inför sommaren är alarmerande.

– Vi står inför den bemanningsmässigt värsta sommaren vi haft, säger Gunilla Månsson.

I fjol stängdes 40 vårdplatser när flera avdelningar slogs ihop under fyra veckor.

I år handlar det enligt den information som Vårdförbundet fått idag om lika många platser men en dubbelt så lång period – åtta veckor.

– Vi är mycket oroliga för hur det här ska lösa sig, säger Gunilla Månsson.

Bent Wittesjö som är förvaltningschef på Blekingesjukhuset säger till SVT Nyheter Blekinge att han inte vill kommentera det hela förrän man själva har hunnit sammanfatta läget efter dagens möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.