Kändisarkitektens byggplaner för ett höghus i trä är en ren provokation menar kritiker som nu försöker stoppa projektet. Foto: TT och Wingårdhs arkitekter

”Vi måste värna kulturarvet”

Uppdaterad
Publicerad

Kändisarkitekten Gert Wingårdhs byggplaner för Kilströms kaj har delat världsarvsstaden Karlskrona i två läger. Det höga huset är en ren provokation menar kritiker som nu försöker stoppa projektet.

Förslaget att bygga totalt 50 exklusiva bostadsrätter mellan Björkholmen och Ekholmen har orsakat en infekterad offentlig debatt i Karlskrona. Av de 57 samrådssvar som lämnats in innehåller de flesta mer eller mindre skarp kritik mot arkitekten Gert Wingårdhs tankar på ett 30 meter högt åttavåningshus i trä på kajen.

– Om husen placeras där, så blir det en barriär mot vattnet. Vi som bor och verkar här vill att det ska få fortsätta att vara en öppen plats, säger Inger Petersson, boende på Ekholmen och drivande bakom protesterna.

Gert Wingårdhs byggplaner i Karlskrona

Många har invändningar

Hon har stöd från flera tunga instanser; såväl Länsmuseet som Länsstyrelsen har invändningar. Inte heller Föreningen Gamla Carlskrona, med drygt 3000 medlemmar, är belåtna med förslaget.

– Detta är en medveten provokation och vad är vitsen med det. Vi måste värna kulturarvet och få en bebyggelse som harmonierar med omgivningen, säger talespersonen Rolf Andersson.

Men det finns samtidigt ett politiskt stöd för projektet och kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) menar att opinionen är kluven.

– Jag skulle till och med kunna sticka ut hakan och säga att en majoritet av Karlskronaborna är positiva, säger han.

Byggstart kan ske under 2017

Det är bolaget Svensk Bostadsutveckling som fått uppdraget att exploatera tomten som i dag används som parkering med en mindre, tillhörande grönyta. Bolaget vill investera drygt 200 miljoner kronor i projektet.

Enligt stadsarkitekt Hans Juhlin kan första spadtaget, om tidsplanen håller, ske någon gång under 2017.

– Intresset för dessa bostäder är vad jag förstår stort och kan bidra till en nödvändig flyttkedja, säger han.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gert Wingårdhs byggplaner i Karlskrona

Mer i ämnet