Så ska Eriksberg rädda Europas visenter

Uppdaterad
Publicerad

Planerna att återinföra visenten, eller europeisk bison, i Sverige är allt närmare att förverkligas. Nu träffas Europas experter på Eriksberg, det kända vilthägnet i Blekinge, som kan bli ett centrum för att släppa ut visenter i det vilda.

I dag träffades ett 30-tal experter från Polen, Holland, Danmark, Tyskland och Sverige för att diskutera visentens framtid.

– Ett land klarar inte detta, vi måste samarbeta för att säkra artens fortlevnad, säger Wanda Olech, professor vid universitetet i Warszawa.

1927 var den vilda visenten utrotad. Några få exemplar fanns då kvar i djurparker och man började sakta bygga upp ett bestånd. Nu finns det 5 000 visenter i världen och på några håll har man planerat ut dem vilt i nationalparker, bland annat finns cirka 1 000 stycken i Polen, men arten är fortfarande hotad.

– Den är inte räddad, det behövs många flera. Arten är känslig för sjukdomar och man behöver flera bestånd.

”Världens största samlade besättning”

Eriksberg har en speciellt viktig roll eftersom man föder upp visenter som lever i ett vilt tillstånd. Där har man under 40 år fött upp 150 visentkalvar och i dag har man 49 djur.

– Det är världens största samlade besättning som lever i det närmaste vilt tillstånd och det är viktigt när man ska plantera ut dem, säger Per-Arne Olsson som är vd på Eriksberg.

 Hans får medhåll av den polske professorn.

– Eriksberg är väldigt duktiga på genetik och att hålla djuren på ett bra sätt så de får ett naturligt beteende. Vi har använt djur från Eriksberg till att bygga upp våra polska populationer, säger Wanda Olech.

Vill utplantera i södra Sverige

 Experterna är eniga om att de vill återföra visenterna till det vilda och då hamnar Eriksberg i centrum.

– Absolut, vi är ett av de få hägn i Europa som kan leverera visenter så vilda som möjligt. Och kan vi bara hålla en bra genetik så kommer vi att vara attraktiva. Så förhoppningsvis kan vi leverera 20 till 30 djur inom två år för frilevande till runt om i Europa, säger Per-Arne Olsson.

 Utplantering i Sverige är något han drömmer om och som kommer närmare. I så fall är det södra Sverige som gäller.

– Ja, de har ju vissa krav men sedan måste man ju tänka sig för var de i så fall skulle passa, så de inte stör lant- eller skogsbruk. Man måste nog prova på ett begränsat ställe, kanske på några öar i större sjöar, säger Per-Arne Olsson.

Betande visenter anses vara bra för naturen och den biologiska mångfalden enligt experterna.

– Ja, förutom att rädda arten så är ju visenten bra för naturen, sättet den betar och migrerar. Den är väldigt viktig säger Yvonne Kemp från holländska organisationen Rewilding Europe.

Fakta om visenter

Vikt: 300-900 kilo

Längd: 3 meter

Boghöjd:180 centimeter

Släkte: Bison

Hastighet: Upp till 50 i timmen.

Livslängd: 14-16 år

Trivs bäst: I lövskog eller blandad skog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.