Hovrätten häver nu tingsrättens dom Foto: SVT

67-åring döms för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En 67-årig man friades förra året i Blekinge tingsrätt efter att han försökt kväva sin hustru med en kudde. Nu river Hovrätten upp tingsrättens dom och mannen döms för mordförsök.

Affärsmannen friades i Blekinge tingsrätt i oktober förra året, men hovrätten häver nu den domen. Enligt hovrättens dom är bedömningen att mannen hade för avsikt att döda kvinnan. Åklagaren har gjort bedömningen att mannen ”agerat med direkt uppsåt” – det var ingen ofrivillig handling och handlade därför om försök till mord.

Däremot konstaterar rätten att 67-åringen var påverkad av en så allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället att han i lagens mening inte kan dömas till fängelse. Mannen kan heller inte överlämnas till rättpsykiatrin, då han inte längre anses vara i behov av tvångsmässig vård. Påföljden blir därför istället skyddstillsyn och öppenvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.