Åke har 350 motorsågar

Uppdaterad
Publicerad

För Åke Björkhem i Kärrabol utanför Olofström är motorsågen mer än ett verktyg. I snart 15 år har Åke Björkhem samlat på motorsågar.

Nu har han 250 stycken olika modeller och ytterligare ett hundratal dubletter som han gärna visar upp för allmänheten.

– En del säger att man kan ju samla på frimärken, men då svarar jag att de brummar inte, säger han.

I samlingen finns bland annat en 45 kilo tung tvåmansmotorsåg från andra världskriget, med en motor som en lätt motorcykel. Men favoriten är växlad Partner X21.

– Själv vet jag bara om en komplett som har stått på ett museum uppe i Grythyttan. Det var en felkonstruktion. De gick sönder och blev ombyggda till en vanlig reguljär R11 och därför finns det inga kvar. Så det är kul när man hittar en sådan, säger Åke Björkhem.

Som medlem i en internationell motorsågsklubb har han kontakt med andra samlare över hela världen, där de riktiga stora samlingar innefattar tusentals motorsågar. Men lika roligt är det att få besök i det egna muséet.

– Det är kul när folk kommer hit och tittar. När det kommer några äldre farbröder och sitter och pratar här över en kopp kaffe en kväll och drar historier från skogen på femtiotalet, säger Åke Björkhem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.