Åkesson utbränd – Richard Jomshof får större ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson från Sölvesborg är utbränd efter valrörelsen och sjukskriven på obestämd tid. Under tiden får partitoppen Richard Jomshof från Karlskrona ta över delar av Åkessons arbetsuppgifter.

Jimmie Åkessons hektiska valrörelse har gjort att partiledaren fått diagnosen utmattningssyndrom, det avslöjade i dag tidningen Expressen. Uppgifterna bekräftas av Richard Jomshof från Karlskrona, ledamot i partistyrelsen och i partiets verkställande utskott.

– Jimmie arbetade stenhårt i valrörelsen och vi var flera som ställde oss frågan: ”hur i helskotta orkar han?”. Tyvärr visar det sig nu att han inte gjorde det. Jimmie behöver vila ut och jag är inte särskilt förvånad, säger Jomshof till Blekingenytt.

Tills vidare blir Jomshof som del i partiledningen en av dem som nu får axla ett större politiskt ansvar.

– Så blir det naturligtvis. Vi tittar just nu på hur vi ska fördela arbetet och vilka uppgifter vi kan använda tjänstemän för. Men det är klart att jag får ta en annan roll efter det här, säger Richard Jomshof.

Enligt Jomshof är Sverigedemokraterna i dag en bredare organisation än för fyra år sedan och han menar att partiet står bättre rustade än tidigare i en situation som den som nu uppstått.

– Hade det varit efter förra valet hade det blivit betydligt svårare. Nu kan vi hantera det här och vi försöker att jobba vidare som vanligt.

Enligt TT kommer partiets gruppledare Mattias Karlsson att i stort ta över Jimmie Åkessons roll i partiet.

-Jag kommer att ta över Jimmies funktioner tillfälligt när det gäller att leda den politiska ledningsgruppen i partiet, som fattar löpande beslut kring politiska ställningstaganden och i kommunikativa ärenden och så. Jag tar också över det som Jimmie gjort inom ramen för riksdagens arbete, säger Karlsson.

Läs Jimmie Åkessons brev .

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.