Åklagaren: Utred om paret kan utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Chefsåklagaren Pernilla Åström vill att Blekinge tingsrätt utreder om paret kan utvisas efter fällande dom.

I dag inleddes rättegången mot det par som står åtalade för att ha orsakat åttaåriga Yaras död. I samband med att hon gjorde sin sakframställan bad chefsåklagaren Pernilla Åström rätten att titta på möjligheten att utvisa paret om de döms.

– Det handlar om en synnerligen grov misshandel präglad av hänsynslöshet och råhet. Det riktades mot ett skyddslöst barn som stod i beroendeställning till dem, sade hon när rättegången inleddes.

Pernilla Åström yrkar på att paret, som har två egna barn i Sverige, ska fällas för mord. I andra hand grov misshandel och vållande till annans död. I tredje hand vållande till kroppsskada.

I sin sakframställan berättade åklagaren att Yara kom till Sverige i juni 2013. I december utsågs den mordåtalade mannen till vårdnadshavare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.