Foto: SVT

Akut brist på familjehem

Uppdaterad
Publicerad

Det råder akut brist på familjehem i Karlskrona. Nu efterlyser kommunen fler familjer.

Bristen på familjehem till barn som far illa är akut i Karlskrona kommun. Som Blekingenytt tidigare har berättat så har antalet barn som behöver någonstans ökat stadigt under året. Nu är läget kritiskt och kommunen letar efter både familjehem, jourfamiljer och förstärkta familjehem.

– Vi har tidigare haft ett fokus på behovet av familjehem till de äldre barnen, men nu ser vi även brist på familjehem till de yngre barnen, säger Anette Gladher, tillförordnad chef på socialförvaltningen.

Nu får kommunen lösa de akuta placeringarna på andra sätt. Bland annat genom tillfälliga familjehem, så kallade jourhem, eller genom att placera unga i kommunens HVB-hem.

– I de fall som inte är akuta kan barnet stanna hemma och familjen få hjälp genom andra insatser, säger Anette Gladher.

Hon vill nu uppmuntra intresserade personer att höra av sig till kommunen.

– Vi har i dag på ett annat sätt än för tio år sedan större möjligheter och kunskaper om det stöd som vi kan ge till familjehemmen, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.