Foto: SVT

Anmälningar enligt Lex Sarah ökar

Uppdaterad
Publicerad

Lex Sarah-anmälningarna ökar i landet visar SVT:s granskning. Det är oftast slarv, äldre som lämnas utan tillsyn och dåligt bemötande på äldreboenden som anmäls.

Men i Blekinge är anmälningarna så få att Socialstyrelsen nu har valt att specialgranska ett par kommuner.

– Ja, det ger ju i alla fall en signal om att de inte anmäler så vi valde att titta speciellt på Olofström och Ronneby, säger Lars Rahm på Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt socialchefen i Olofströms kommun har det kommit in Lex Sarah-anmälningar men de har tagit hand om problemen själva och därför inte skickat anmälningarna vidare till Socialstyrelsen.

Fick inte gå på toa

Rebecca Chang och Fanny Rosdahl Rosenglim går på vårdgymnasiet Jacobsskolan i Hässleholm. De gjorde en Lex Sarah – anmälan när de såg hur en kvinna på vårdboendet blev bemött när hon ville gå på toaletten.

– De lät henne sitta kvar vid matbordet när hon ville gå på toa, säger Rebecca Chang.

De berättar att personalen sa att de skulle ta det sen och gick tillbaka till personalrummet.

Till våren är Rebecca och Fanny färdiga undersköterskor och tycker att det är kränkande. De skulle själva inte vilja bli behandlade på det sättet.

Ofta på grund av slarv

SVT har granskat alla de över 400 anmälningar om missförhållanden på äldreboenden som gjordes under 2011 och 2012 och siffrorna visar att anmälningarna ökat med 50 procent.

– Till viss del beror det säkert på lagändringen som gjordes 2011. Men också en ökad transparens hos huvudmännen att anmäla missförhållanden till oss, säger Lars Rahm på Inspektionen för vård och omsorg.

Bland de närmare 80 fallen från Skåne hittar vi ett dödsfall – där en boende hittas med larmknappen om halsen. Men för det mesta handlar det om slarv, rutiner som inte följs eller saknas och brist på dokumentation. Till exempel glöms de äldre på toaletten, svälter, blir blåslagna, bryter ben och får ha blöta blöjor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.