Antalet fallolyckor bland äldre ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet äldre som skadas i fallolyckor ökar i Blekinge.

Förra året fick cirka 850 personer som fyllt  65 år i Blekinge län uppsöka akut sjukhusvård på grund av fallolyckor. 570 av dem var kvinnor och 279 var män.

Statistiken, som sammanställts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, visar att bland män i länet har antalet skadade i fallolyckor ökat mest de senaste tio åren i Ronneby, Karlskrona och Karlshamn medan antalet kvinnor skadade i fallolyckor ökar mest i Sölvesborg, Ronneby och Karlskrona.

– Fallolyckor är den i särklass största orsaken bakom dödsfall orsakade av olyckor bland äldre. Genom lite enkla medel går det dock att öka tryggheten i vardagen och minska riskerna för fallolyckor bland äldre. Det är det vi vill åstadkomma med den landsomfattande äldresäkerhetskampanjen ”Peppar peppar”, säger Inger Mörk

Mer statistik om fallolyckor finns här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.