”Åtalas för att han är man”

Uppdaterad
Publicerad

Både mannen och kvinnan åtalas för mord. Men mannens advokat menar att hans klient inte gjort sig skyldig till något dödligt våld och att han medåtalats bara för att han är en man.

– Ja, jag tror det. Jag har svårt att tänka mig det omvända, att det hade föranlett att kvinnan också blev åtalad, säger Christer Holmqvist, advokat.

Men kvinnans advokat Eric Widner ger inte mycket för den teorin.

Fallet Yara

– Det får stå för honom. Jag tror att åklagaren anser att båda är ansvariga, säger han.

Enligt Christer Holmqvist har den mordåtalade mannen, en släkting till Yara, möjligen betett sig omoraliskt, men inte gjort sig skyldig till något brott. Han hävdar att mannens fru, den åtalade kvinnan, har mördat Yara på egen hand. Men den bilden håller inte Eric Widner med om. Enligt honom har kvinnan har hela tiden sagt att Yara fick sina skador utanför hemmet och att hon inte vet hur de uppkom.

Svag bevisning

– Hon förnekar att hon använt våld mot flickan. Hon har accepterat att människor lämnar olika uppgifter. Förhoppningsvis så blir det en klarhet under förhandlingen i samband med vittnesmål och liknande, säger Eric Widner.

Men båda parterna är överens om att det är ett åtal med svag bevisning.

– Flera svaga bevis gör ju inte att det blir ett bra bevis, säger Christer Holmqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet