I morgon tvingas Ayad Raheem splittras med sin son och fru då han tvångsavvisas till Irak

Ayad Raheem utvisas i morgon

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag körs Ayad Raheem till Stockholm för att utvisas till Bagdad tillsammans med andra irakier från hela Sverige. Nu är han rädd att han ska dödads eftersom han fått ett hotfullt email skickat till sig.

Blekingenytt träffar Ayad Raheem på måndagen, sista dagen tillsammans med sin son och gravida hustru. Under tisdagseftermiddagen kommer nämligen polisen för att hämta honom för vidare transport till Stockholm där han ska flygas till Bagdad med flera andra irakier från hela Sverige.

– Jag tänker mycket,  särskilt på hur ska jag säga hej då till familjen, det ger mig huvudvärk, säger Ayad Raheem.

Avslag

Ayad Raheem och hans familj har tidigare fått avslag på sin asylansökan i samtliga instanser. Anledningen till att inte Ayeds fru och son kan utvisas beror på att hon inte skrivit på de resehandlingar som ska göra det möjligt att utvisa henne. Därför kan enbart Ayad Raheem tvångsavisas.

Hot och förföljelse

Det enda som återstår för att undvika en splittring av familjen är att Ayad Raheem får gehör för de nya händelser som dykt upp i hans ärende. Förra veckan mottog Ayad Raheem ett hotbrev från en person som tidigare förföljt honom i Irak. I brevet hotar han med att möta upp Ayed Raheem på flygplatsen i Bagdad för att hämnas på honom. Som om inte det vore nog har polisen dessutom utfärdat en arresteringsorder på honom för ett bombattentat som skedde när Ayed var i Sverige.

– Polisen kom till min bror och sa att jag gjort mig skyldig till ett bombattentat i Irak den 14 januari 2012, men jag har ju varit i Sverige sedan januari 2008.

Men anledning av dessa omständigheter lämnade Ayed Raheem därför in en ansökan till migrationsverket om att få sin avvisning inställd. Skulle migrationsfallet bifalla denna ansökan får Ayad Raheem inte skickas till Irak.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.