Foto: Nyhetsbyrån TT

Barn vill få mer att säga till om

Uppdaterad
Publicerad

Barn i Blekinge vill ha mer att säga till om.

Elever i  årskurserna 6 och 8 samt första året på gymnasiet har fått svara på en rad frågor i undersökningen ”Ung röst” om sina rättigheter.

Svaren från eleverna i Blekinge vittnar om maktlöshet. 60 procent vill ha mer inflytande och bara 12 procent tycker att de redan har stora möjligheter att föra fram sina åsikter.

– Något som framträder tydligt i svaren är att barn ofta får tycka till men sällan ser några konkreta förändringar. Signalen blir att vuxenvärlden inte tar det barn säger på allvar, något som Rädda Barnen vill ändra på genom att sprida Ung röst till beslutsfattare, säger Thomas Gustavsson, ordförande i Rädda Barnens distrikt Blekinge.

18 procent av barnen uppger dessutom att de det senaste året någon gång eller många gånger känt sig mobbade eller kränkta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.