Bilister väntar med att lägga på vinterdäcken

Uppdaterad
Publicerad

Snart ska alla bilar ha vinterdäck, men många bilägare väntar in i det sista med att byta sina däck.

Det milda höstvädret som varit i Blekinge orsakar problem för bilverkstäderna.

Enligt en undersökning som nyligen publicerats så visar det sig att var femte bilägare väntar in i det längsta med att byta till vinterdäck. Det här gör förstås att det blir fullt på bilverkstäderna när den första snön väl fallit till marken.

– Det kommer bli kaos. Låt säga att det är mildväder fram till slutet av november, då finns det absolut ingen möjlighet att hinna få på vinterdäcken innan 1 december, säger däckmontören Ambjörn Blom.

Den 1 december ska vinterdäcken vara på – om det råder vinterväglag vill säga. Det är däremot tillåtet att använda dubbdäck redan den 1 oktober och de får sitta på fram till den 15 april.

– Vad är vinterväglag, det kan man ju undra. Det är väl när det är isigt och snö. Jag menar är det barmark och torrt, då är det ju inte vinterväglag, säger Stefan Gustavsson, som menar att det för många kan vara svårt att avgöra när det faktiskt krävs att man sätter på vinterdäcken.

– Det är ju så att här nere har vi inte så mycket snö. Det har ju varit vintrar man inte behövt ha vinterhjul på över huvud taget. Då blir ju så att man väntar in i det längsta, fortsätter han.

Och även Ambjörn Blom tror att det är många som faktiskt inte har koll på vad som gäller.

– En del har ju full kom naturligtvis, men väldigt många har ju inte riktigt koll på vad som gäller. För att slippa det problemet skulle jag vilja säga att man ska lägga på vinterdäcken och ha de på den 1 december, säger han.

Trots att det är många som är sena med vinterdäcken, så verkar de flesta ändå hitta till verkstan tillslut. Så fort det visar sig bli lite halt eller snö, då kommer alla på en gång och vill ha hjälp med däckbytet. Magnus Clarén är dock en av dem som tycker att det är viktigt att vara ute i god tid. Han har själv ingen egen bil, men hjälper sina föräldrar med deras däckbyte.

– Man vill inte komma på iskana med dåliga däck. Jag har gjort det med bra däck och det vara illa nog, säger han.

Av alla kunder som förvarar sina däck på Ambjörn Bloms verkstad uppskattar han att det hittills inte ens är 15 procent som har brytt sig om att byta till sina vinterdäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.