Blekingar i kö för nya organ

Uppdaterad
Publicerad

Just nu väntar arton blekingar på ett nytt organ. Men trots upprepade uppmaningar från vården för att få fler att donera är bristen på donatorer fortfarande stor. Lars Johannesson från Karlskrona har väntat på en ny njure i snart elva år.

– Jag tycker att jag har väntat så länge att jag nästan är rädd att det aldrig kommer att hända mig, att jag aldrig får en ny njure, säger han.

Men för en annan Karlskronabo, Marianne Båghammar, gick det hela betydligt snabbare. Hon hade drabbats av en leversjukdom och var i Göteborg för att genomgå undersökningar. Plötsligt kommer en läkare in i rummet och berättar att han har en ny lever åt henne, men då måste hon bestämma sig inom en timme. Efter att ha pratat med sina anhöriga bestämde sig Marianne Båghammar för att tacka ja.

– Det har betytt att jag har fått leva vidare. Annars hade jag inte suttit här. Jag hade kanske haft max en månad kvar att leva. Jag fick ju vara med om mina barns uppväxt och leva ett rikt liv. Det går inte att beskriva, säger hon.

Få möjliga donatorer

För att en organtransplantation ska gå att genomföra måste personen som ska donera avlida på en intensivvårdsavdelning, och det är långt ifrån i alla fall som en transplantation är möjlig. Av de 3 500 patienter som dör på intensivvårdsavdelningar i Sverige varje år beräknas mellan 200 och 250 vara möjliga donatorer. Ofta blir det dock inte så eftersom man inte vet hur den avlidne hade ställt sig till att donera. Nu ska landstinget i Blekinge med hjälp av en specialproducerad film försöka få fler att ta ställning.

”En svår sak”

– Det är någonting som är skrämmande, man väljer kanske inte att ta ställning för något som man inte tror ska drabba en själv. Då blir det upp till de anhöriga att tolka den avlidnes vilja, och i en sådan situation där man plötsligt har drabbats av ett dödsbud... Allt är kaotiskt och så ska man ta ställning till en så svår sak. Då blir det kanske ett nej i onödan, säger Marie Svennerud som är överläkare och donationsansvarig på Blekingesjukhuset.

En avliden donator kan rädda livet på upp till åtta andra personer. För både Lars Johannesson och Marianne Båghammar är det att självklart att själva ställa upp som donatorer. De hoppas att landstingets kampanj leder till att fler gör samma val.

Vad tänker du om personen som donerade sin lever till dig?

– Jag känner en stor tacksamhet. Till både personen och till vederbörandes familj, säger Marianne Båghammar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.