Blekingestudent hjälper polisen i jakt på tjuvar

Publicerad

Bara fyra procent av bostadsinbrotten klaras upp – och nu får polisen hjälp. En ny metod, utformad på Blekinge Tekniska Högskola, kan bli det nya vapnet i jakten på tjuvarna.

Antalet bostadsinbrott som begås årligen i Sverige har ökat de senaste tio åren. 2013 anmäldes ungefär 22 000 bostadsinbrott, varav endast cirka fyra procent klarades upp. Information från brottsplatser samlas regelbundet in av polisen. Polisen försöker knyta samman flera bostadsinbrott genom att hitta kopplingar mellan inbrotten, exempelvis samma sorts stulet gods.

På grund av mängden anmälda bostadsinbrott kan detta dock vara svårt eftersom det i dag saknas en systematisk metod för insamling.

Men nu har BTH-studenten Anton Borg hittat en lösning. I sin avhandling har han tagit fram en metod för systematisk insamling av brottsplatsinformation och för automatisk jämförelse av bostadsinbrottsinformation med hjälp av lärande system. Förutom geografisk data och tidsdata samlas även information om tillvägagångssätt in.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.