Hans-Gabriel Trolle Wachtmeister fick igenom namnändringen. Foto: Per-Anders Rudelius

Brantahallar finns inte längre

Uppdaterad
Publicerad

Brantahallar döps om till Branthalla Det beslutar Lantmäteriet efter en lång och mycket ingående utredning.

Diskussionen gäller ett naturskönt område utanför Bromölla. Redan för två år sedan tog en privatperson kontakt med Lantmäteriet och klagade på namnet. Den gången blev det avslag med motiveringen att bara markägaren kan begära en namnändring.

Då kom Hans-Gabriel Trolle Wachtmeister in med en ansökan. Han hänvisar till att området alltid har hetat Branthalla i folkmun vilket framgår bland annat av att en idrottshall och en gata döpts på detta sätt.

Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund stödde förslaget. Institutet för språk och folkminnen tvekade men ville inte motsätta sig en namnändring.  Riksantikvarieämbetet tillstyrkte ändringen men stavade själva konsekvent fel i sitt yttrande. Även Bromölla kommun höll med greven, Branthalla är de hävdvunna och därmed logiska namnet.

Lantmäteriet konstaterade att platsen fått namnet Brantahallar av Rikets allmänna kartverk 1964 och att platsen haft många namn genom århundrandena. Inget av dem har dock innehållit något ”a” i mitten.

Därför går de på grevens och remissinstansernas linje. Brantahallar finns inte längre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.