Fariba Haidari till vänster. Foto: SVT

Få integrationsprojekt på landet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Blekinge har länge haft som mål med sitt landsbygdsprogram att fördela EU-pengar till projekt som främjar integrationen. Men sedan 2007 har inte ett enda sådant större projekt genomförts.

Programmet syftar till att stärka landsbygden och att skapa nya jobb där. Länsstyrelsen har haft 100 miljoner kronor för att utveckla landsbygdenmellan 2007 och 2013, men knappt några av dessa pengar har gått till integrationsprojekt, trots att det är ett uttalat mål.

– Vi vill ju ha integration på landsbygden och att nya svenskar flyttar dit, eftersom vi har problem med avfolkning på landsbygden, säger Birgitta Jonasson, som är landsbygdsutvecklare på länsstyrelsen i Blekinge.

Från hemmafru till arbetare

Grön resurs i Karlshamn är ett liknande integrationsprojekt, men som inte finansieras av pengarna i just landsbygdsprogrammet. Flera personer med utländsk bakgrund jobbar här med snickeri och trädgårdsarbete. En av dem är Fariba Haidari, från Afghanistan som är ensamstående mamma och har bott i Sverige i tre år. För henne är projektet viktigt.

– Jag har lärt mig jättemycket i det här projektet, om det svenska språket och det svenska samhället. Jag har också lärt mig att arbeta med män, något som man inte gör i Afghanistan. Jag hade ingen utbildning när jag kom hit och jag har bara varit hemmafru, säger hon.

Projektledaren Ghassan Al Obaidi är mycket stolt över Fariba Haidaris framsteg.

– Vår typiskt traditionella kvinna från Afghanistan som inte hade varken utbildning eller karriärsbakgrund. Titta på henne i dag. Hon är ett bra exempel!

Vill hjälpa andra invandrarkvinnor

De 100 miljoner kronor som länsstyrelsen i Blekinge fick har istället gått till andra projekt och man har nu fått drygt 100 miljoner kronor till. Eftersom integrationen fortfarande är ett prioriterat område är man självkritisk.

– Vi måste bli bättre på att nå ut till nya målgrupper och aktörer. Dessutom måste våra befintliga aktörer bli bättre på att driva dessa frågor. Vi håller på att titta på hur vi ska nå ut med information till målgruppen, men vi vet inte exakt hur, säger Birgitta Jonasson.

Fariba Haidari kommer att söka av de nya pengarna för att driva projekt som handlar om att få ut invandrarkvinnor i jobb.

– Jag vill visa andra invandrarkvinnor att man inte bara behöver vara hemma och ta hand om barn, laga mat, städa och diska. Ni kan själva jobba och behöver inte be era män om pengar. Var starka kvinnor!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.