Foto: Dan Hansson/TT

”De måste hålla kontakten med hemlandet”

Uppdaterad
Publicerad

Det viktigaste för eventuella ubåtsmän som är fast på botten i Stockholms skärgård är att ha kommunikation med hemlandet.

Det säger ryssen Vasilij Besedin. Han om någon borde veta, eftersom han var ställföreträdande chef på ubåten U137 som gick på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona oktober 1981.

– De måste kunna informera om vad som hänt och be om hjälp. Jag tror det går lugnt till ombord och att det inte är någon panik. Alla utför sina arbetsuppgifter, säger han till tidningen Expressen.

Vasilij Besedin är i dag 62 år och lever som pensionär vid flottbasen Baltijsk, utanför Kaliningrad. Efter incidenten för 33 år sedan fick han bara meningslösa arbetsuppgifter, säger han. Han har hela tiden vidhållit att grundstötningen berodde på en felnavigering, i linje med den officiella sovjetiska versionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.