Karin och Eric Borgström begravdes tillsammans på fredagen.

Oskiljaktiga in i döden

Uppdaterad
Publicerad

Inte ens döden skiljde livskamraterna Karin och Eric Borgström från Karlskrona åt.

De dog båda två inom loppet av ett dygn och i dag begravdes de sida vid sida i Nättraby kyrka.

Det är en kärlekshistoria som egentligen började med djup sorg. Eric blev änkeman med fyra små barn. Hans fru Sonja valde tapeter till det nybyggda huset i Allatorp utanför Karlskrona. Men hann aldrig flytta in innan hon dog.

I stället blev det den 21-åriga barnflickan Karin som flyttade in i det putsade lilla gula huset i kröken med en prunkande trädgård som både hade potatisland och fruktträd.

– Jag tror på ödet faktiskt, jag vet inte varför men jag tror på att det var förutbestämt, säger Annette Karlsson, nummer sju i syskonskaran.

Karin var 14 år yngre än Eric men axlade ansvaret att ta hand om de fyra moderslösa barnen. I det som började som ett ansvarstagande föddes en djup kärlek och med den kom tre barn i följd.

– Jag minns aldrig en enda gång att jag har hört dem bråka. Smågnabb har väl alla men inget jag kan komma ihåg eller så, säger Lena Åklundh, nummer tre i syskonskaran.

Paret fick nästan 50 friska och kärleksfulla år tillsammans men när Eric passerade 80 år började han bli förvirrad. Karin och Eric Borgström blev tvungna att sälja huset och flytta till en lägenhet i Nättraby. Eric blev sämre men Karin vårdade honom i hemmet.

– De behövde aldrig skiljas åt och flytta ifrån varandra. Mamma sa till mig dagen innan att hon var så tacksam att hon orkat med och fått ha pappa hemma, säger Lena Åklundh.

I början av september fick han dubbelsidig lunginflammation och sjukvården förklarade att hans dagar var räknade. Men det var inte Eric som dog först. Karin somnade in när hon fick veta att hoppet var ute för sin make. 21 timmar senare släppte Eric taget om livet.

– När telefonen ringer på morgonen tror vi att pappa har gått bort, men då är det mamma som somnat in. Hon bara somnade för honom. Vi tror ju det att hon inte klarade att förlora pappa, utan hon ville följa med, säger Annette Karlsson.

Karin och Erics kärlekshistoria blev 55 år lång och i dag begravdes de sida vid sida i Nättraby.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.