Foto: Karlskrona kommun beräknar att det finns 5 000 elbilar här inom 15 år.

Elbilar ska ta över i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Om 15 år kan det finns 5 000 elbilar i Karlskrona kommun.

Nu ska kommunen installera tio nya laddstationer inom ett år.

Och på sikt ska du kunna ladda din elbil vid köpcentrum.

I dag finns det 31 608 bilar i Karlskrona och endast åtta av dem är elbilar. Och det är inte lätt att vara elbilsägare i dag. Det finns bara fyra stationer där du kan ladda bilen. Dessutom måste bilägaren hämta en speciell tag som bara finns tillgänglig på kontorstid för att komma åt laddmöjligheten.

Men Karlskrona kommuns inriktning är att fler invånare ska köra miljövänligt och investera i en elbil. Prognosen är att det finns 5 000 elbilar i Karlskrona till 2030. Nu planerar därför kommunen att installera tio nya laddstationer inom ett år. Tanken är också att installera en snabbladdstation på ett strategiskt ställe i kommunen.

På längre sikt vill kommunen att laddplatser ska finnas i parkeringshus och köpcentrum. Frågan ska tas upp av politikerna i kommunstyrelsen den 25 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.