Facklig insyn i laxaffärerna

Uppdaterad
Publicerad

Fiskeföreningen sålde giftig Östersjölax till Frankrike.

Blekingenytt kan i dag avslöja att stora delar av föreningens styrelse sitter på fackliga förtroendeuppdrag.

Uppgifter som Sveriges fiskares riskförbund centralt vägrar kommentera.

Under två år har Blekingefiskarenas centralförening, BFC, sålt Östersjölax för flera miljoner kronor till en kund i Frankrike.

Och försäljningen tycks ha skett med fackets goda minne. Affärerna har nämligen fått fortsätta trots att flera personer i BFC:s styrelse dessutom sitter på förtroendeuppdrag i Sveriges fiskares riskförbund, SFR på såväl riksplanet som lokalplanet.

Blekingenytts granskning visar att Karlshamnsfiskaren Glenn Fridh sitter som ordinarie ledamot i SFR:s förbundsstyrelse. Han är dessutom sekreterare i SFR:s lokalavdelning 46 i Blekinge och sitter som ersättare i BFC.

Ronnebybon Bengt Thomasson, som är ordförande i avdelning 46, är också ledamot i BFC:s styrelse och Jan-Erik Holmberg, Karlskrona, som tidigare var ledamot i förbundsstyrelsen och ordförande i just avdelning 46, fungerar sedan en tid tillbaka som revisor i BFC.

Granskningen visar också att ytterligare minst två personer i BFC:s styrelse har fackliga uppdrag på lokalplanet.

Håller tyst

Men förbundsledningen väljer att hålla tyst. Ordförande Henrik Svenberg vill inte lämna några kommentarer. Och vice ordförande, Tore Johnsson, är fåordig.

– Ärendet är ju under utredning, det är den enda kommentar jag vill ge, säger han.

EU-parlamentarikern Isabella Lövin (M) sitter i EU:s fiskeutskott. Hon är kritisk till det som skett och fackets hållning i frågan.

-Förbundet och näringen står så nära varandra att det är svårt att dra gränserna för vad som är vad ibland.

Hon beklagar att svenska fiskare brutit mot de internationella regler som gäller för export av Östersjölax, speciellt eftersom Sverige lovat EU-kommissionen att olaglig försäljning ej skulle ske.

– Det är klart är att det här undergräver Sveriges trovärdigt, säger Isabella Lövin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.