Landstinget planerar att anlita vårdpersonal från fjorton bolag nästa år. Foto: SVT

Fjorton bolag ska hyra ut vårdpersonal till Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget testar en ny bemanningsstrategi 2015. Vård ska hyras in från fjorton olika bolag som ska samordnas av särskild personal på landstinget.

Inför 2014 gjorde Landstinget Blekinge en upphandling som slutade med att endast ett företag, Läkarleasing AB, skulle få hyra ut personal till länets vårdenheter. Företaget saknade dock möjlighet att hyra ut personal i den omfattningen som landstinget visade sig ha behov av och samarbetet slutade med att landstinget fick betala ersättning till hyrbolaget eftersom vårdpersonal iställes hyrdes in från andra håll. Inför 2015 har landstinget tänkt om och gjort en större upphandling som resulterat i ett ramavtal där fjorton olika bolag ingår.

– Vi ville säkerställa att det alltid finns någon som kan leverera, säger Per Johansson som är förvaltningschef på landstingsservice.

Beräknas kosta 70 miljoner kronor

Det kommande året räknar Landstinget Blekinge med att ungefär 70 miljoner kronor kommer att betalas ut till bemanningsbolag. Summan ska räcka till både fasta avtal med personal som hyrs in för en bestämd period och mer oplanerade inhyrningar som ska täcka oförutsedda personalbehov. Bolagen är rangordnade efter ett särskilt rankningssystem där den som lämnat det bästa anbudet kommer att anlitas i första hand.

– Då har vi inte bara tittat på priset, utan även på hur bra företagen kan uppfylla våra krav. Med tanke på att vi ska bemanna sjukhus, psykiatri och primärvård, och dessutom hyra in sjuksköterskor, har jag svårt att tänka mig att ett enda bolag skulle kunna uppfylla alla krav vi har, säger Ann-Louise Frinäs, som är avdelningschef på landstingets affärsenhet.

Särskilda resurser till samordning

Alla fjorton bolag kommer dock att få någon del av kakan. För att allt ska gå smidigt till har landstinget tillsatt särskilda resurser i form av personal som ska ansvara för hanteringen av inhyrd personal.

– Vi tror att det är en vinst om samma personer har koll på allt som händer från beställningen till fakturan och håller därför på och bygger upp en organisation kring det. Vi behöver ha någon som ser helheten, säger Ann-Louise Frinäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.