Flytande blockgränser inget nytt i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

I fyra av fem Blekingekommuner kan det bli blocköverskridande koalitioner efter valet. I Karlshamn är modellen inte ny. Där har Socialdemokraterna styrt med stöd av borgerliga partier i tolv år.

Det parlamentariska läget och Sverigedemokraternas valframgångar har gjort att allt fler svenska kommuner kommer att styras av helt nya konstellationer efter valet.

På orter där alliansen eller de rödgröna saknar egen majoritet söker sig partierna nu över blocken för att hitta lösningar. Det kan bli aktuellt i Karlskrona, Ronneby, Sölvesborg – och i Karlshamn.

Valet i Blekinge 2014

– Jag tror inte på blockpolitiken, för den innebär att det i princip bara finns två stora partier att rösta på, säger Per-Ola Mattsson, tillträdande kommunstyrelseordförande i Karlshamn.

Där har S med hjälp av C, FP och KD styrt kommunen över tre val.

Hur det blir nu är oklart.

Kristdemokraterna har förlorat sitt fullmäktigemandat och Folkpartiet har tappat två av tre mandat.

– Det är konsekvensen av att de borgerliga har valt Socialdemokraterna före alliansen. Som jag ser det har de i princip inte fått gehör för någonting. Nu blir de straffade av väljarna, säger gruppledare Marco Paulsson (M).

Han menar att modellen omöjliggjort ett enat borgerligt alternativ.

– Det har varit svårt för oss och det kan ibland kännas tröstlöst, säger han.

På andra kanten står Vänsterpartiet – också utan politiskt inflytande.

– Men vi kämpar på och nu har vi ju en rödgrön majoritet i kommunen. Vi hoppas att Socialdemokraterna väljer att samarbeta med oss, säger gruppledare Jens Henningsson (V).

Samtidigt hoppas ett försvagat Folkparti på fortsatt samregerande i mitten.

– Att vi tappat röster beror ju på att Folkpartiet gjort ett dåligt val nationellt. Här har vi bara den senaste mandatperioden fått igenom 37 av 45 av våra vallöften. Jag är nöjd, säger gruppledare Paul Hedlund (FP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Blekinge 2014

Mer i ämnet