Forskning ifrågasätter älgjaktsperiod

Uppdaterad
Publicerad

Älgarnas överlevnad hänger på om de har tillgång till mat, och vilken kvalitet det är på maten. Dessa två faktorer är de enskilt viktigaste för älgstammens fortlevnad.

Det är slutsatsen i en ny avhandling om reproduktion och hälsa hos älgstammen i södra Sverige från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Förra året hittades ett 80-tal döda älgar, och dödsorsaken har inte klarlagts. Tillgång och kvalitet på maten påverkas dels av klimatet, dels av konkurrensen om födan älgarna emellan.

Avhandlingen visar också att jakttiden för älg i södra Sverige (med start i oktober) till stor del sammanfaller med älgens parningssäsong och därför kan det finnas en poäng i att ifrågasätta jaktperioden, då det strider mot principen om att inte jaga hjortvilt under parningssäsongen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.