Mordåtalad kvinna försökte väcka Yara med kall dusch

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen väcktes åtal mot en 31-årig kvinna och en 32-årig man misstänkta för att ha dödat den åttaåriga flickan Yara i Karlskrona.

Polisen tror att flickan dödades med kraftigt våld med bland annat en brödkavel och en förlängningssladd. Filmer från bostaden visar hur den 31-åriga kvinnan försöker väcka liv i flickan genom att spruta vatten i ansiktet på henne.

Polisens brottsplatsundersökning pekar, enligt vad Blekingenytt erfar, på att det dödande våldet i huvudsak skett i flickans sovrum samt i en angränsande klädkammare. I båda rummen påträffades blod. På ett blodigt papper utanför klädkammaren fann polisen den 31-åriga kvinnans fotspår.

Fallet Yara

Enligt åtalet ska flickan ha misshandlats med slag över hela kroppen och en misstanke är att de åtalade använt en brödkavel. En sådan med tydliga blodbesudlingar hittades i köket och en teknisk utredning visar att den bar DNA-spår av både Yara samt den 31-åriga kvinnan. Också en förlängningssladd beslagtogs ur ett skåp i bostaden. Även den bar synliga spår av blod.

Mobilfilmer visar Yaras sista minuter

Som SVT Blekingenytt tidigare avslöjat finns två mobilfilmer från bostaden den aktuella kvällen, som både åklagaren och försvaret åberopar som bevisning. Den första av de två filmerna – båda hämtade ur den åtalade mannens telefon – är en kort sekvens tagen i Yaras sovrum. Rummet och mörkt och bara upplyst av ett svagt sken från gatan utanför. På filmen hörs den åtalade kvinnan uppmana Yara att ”dricka” och ”sova”. Klockan är då 21.20. I förhör uppger mannen att han reagerat på ljud från rummet och att han gick in för att be sin hustru sluta att bråka med flickan.

Tre minuter senare, klockan 21.23, startar mannen på nytt en filmsekvens med mobilen. En till synes livlös kropp har då flyttats till bostadens toalett, där den 31-åriga kvinnan med duschslangen sprutar kallt vatten i ansiktet på flickan.

Mannen hörs säga:

– Varför gjorde du det? Det är ju ett barn? Finns det någon som slår ett barn?

Flyttade kroppen

Utredningen visar att den livlösa flickan därefter flyttas till lägenhetens hall. Där görs misslyckade försök att få liv i Yara genom att spruta parfym på henne.

– Vi försökte få henne att kvickna till, uppger de åtalade i förhör.

Därpå flyttas kroppen ytterligare en gång – till vardagsrummet. Yara får nya kläder och läggs på soffan. En kort stund senare larmar den åtalade kvinnan ambulans. Hon uppger parets adress och säger att det är bråttom. Flera som kopplas in på fallet under kvällen och natten – poliser, akutpersonal och läkare – vittnar senare om att ärendet är det värsta de upplevt. Grannar till paret, som förhörts av polisen, uppger att de under kvällen såg den åtalade 32-årige mannen sitta i trapphuset.

– Hon har dödat henne, ska mannen ha sagt.

Nekar till brott

Båda de åtalade nekar till brott. Kvinnan uppger att hon under dagen och kvällen varit ensam hemma med de tre barnen. Hon menar att skadorna på Yara måste ha orsakats av någon utomstående under den aktuella dagen.

Flera förhör har hållits med personal och kamrater på Yaras skola samt med grannar till familjen. Där framgår att det under en tid funnits misstankar om att flickan farit illa i hemmet.

 Yara ska ha kommit med blåmärken till skolan och vid något tillfälle också ha haltat. Flickan ska också själv vid något tillfälle ha berättat att den 32-årige mannen ibland brukade fimpa cigaretter på hennes fötter. Den 32-årige mannen har hela tiden nekat till att ha orsakat Yaras död – han pekar i stället ut sin hustru som gärningsperson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet