Fotbollen – Jihads nya familj

Uppdaterad
Publicerad

Jihad Alhoas kom till Hällevik förra sommaren efter att ha flytt från Syrien. Nu har fotbollen blivit hans väg in i det svenska samhället.

Jihad Alhoas kommer från staden Deir Al-Zor i nordöstra Syrien. En stad som drabbats väldigt hårt av kriget, vilket är anledningen till att Jihad idag befinner sig i Sverige. Huset som hade bodde i är helt sönderbombat och han har även förlorat familjemedlemmar i kriget. Han kom till Sverige under slutet av 2014 och eftersom han spelade fotboll i Syrien så hörde han av sig till Mjällby AIF och via dem så har han nu blivit klar för Hörvikens IF som spelar i division fyra. Efter att ha flytt från kriget till ett främmande land och ett främmande språk så har fotbollen kommit att betyda mycket för Jihad som trivs i Sverige.

– Fotbollen har betytt mycket för mig, jag är väldigt glad över att få spela här. De är vänliga mot mig och jag får träffa mycket svenska killar och lära mig om Sverige. Det är bra för mig och hjälper mig anpassa mig till livet här, säger Jihad Alhoas

Jihad som har spelat i högstaligan i Syrien har imponerat på lagkamraterna och visat framfötterna i samband med lagets träningsmatcher inför säsongen, och lagkompisarna har välkomnat sin nye lagkompis med öppna armar. Tränaren Jacob Lennartsson berättar,

– Vi ska på ett träningsläger i Stockholm nu till helgen och för att Jihad ska ha råd att följa med så betalar klubben hela hans resa, övriga spelare får stå för en del av kostnaden själva, och sedan har övriga killarna i laget också gått ihop och samlat ihop fickpengar till Jihad så att han ska kunna hänga med på de olika aktiviteter som vi kommer hitta på utöver träningarna och matcherna.

– De har varit helt fantastiska mot mig, jag känner mig verkligen välkomnad av killarna och det betyder massor för mig, avslutar Jihad Alhoas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.