Foto: Johan Nilsson / TT Montage: SVT

Främlingsfientliga utspel från chef på socialen

Uppdaterad
Publicerad

En chef på socialförvaltningen i Karlskrona får hård kritik efter flera främlingsfientliga inlägg på twitter.

Chefen kallar bland annat det svenska samhället för ett ”mångkulturellt samhällsexperiment”.

I flera månader har enhetschefen twittrat kontroversiella inlägg om svensk invandrings- och flyktingpolitik. Slutsatsen är ofta att det svenska samhället prioriterar fel och att stat och kommunen borde satsa på ”våra egna” i stället för människor av annat ursprung. Men efter chefens senaste inlägg har han mött kritik – också från den politiska ledningen i Karlskrona. Till saken hör att chefen själv kommer i kontakt med asylsökande i sitt jobb.

I dag har han kallats till möte med sina chefer för att förklara sina uttalanden.

– Det är anmärkningsvärt att en chef på socialförvaltningen ställer svaga grupper mot varandra. När jag fick kännedom om det här i helgen kontaktade jag den politiska ledningen och ansvariga chefer, som jag nu hoppas går till botten med här, säger Björn Fries (V), ledamot i socialnämnden.

På sociala mediet Twitter har chefen också sagt följande:

”Nästa reform regeringen kommer med skall tamefan riktas mot våra egna barn/ungdomar, inte ’nyanlända’ ’ensamkommande’ ’återvändare’ etc etc.”

”Fruktansvärt olämpligt”

Elina Gustafsson (S), som sitter i kommunstyrelsen i Karlskrona, är upprörd över chefens människosyn.

– Vi har haft ett oerhört tragiskt fall i kommunen, som skakat om och berört både personal och allmänhet. Det var en ensamkommande flicka som var utsatt och fick inte stödet hon behövde. Och då undrar jag om det är den här typen av barn som inte ska få hjälp?

Socialnämndens ordförande, Ingrid Hermansson (C), är förvånad över utspelen, som ska diskuteras när nämndens arbetsutskott träffas under måndagen.

– Var och en får tycka vad man vill, men det är fruktansvärt olämpligt att lägga ut det. Sedan tänker man att det var synd, han är en väldigt duktigt medarbetare på alla sätt och vis, säger Ingrid Hermansson.

SVT Blekingenytt har förgäves sökt chefen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.