Gift i vatten kom troligen från F17

Publicerad

Giftet PFAS i Kallinges dricksvatten måste ha kommit från F17:s brandövningsplats, det konstaterar Ronneby kommun att ha uteslutit andra utsläppskällor.

– Ingen av de alternativa källor vi tittat på kan ha orsakat utsläppen, säger Magnus Olofsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, till P4 Blekinge.

Miljö- och byggnadsförvaltningen har undersökt en nerlagd betongfabrik, 100 meter från vattenverket i Brantafors.

Här skulle PFAS ha kunnat finnas i den olja som använts i gjutformarna, men det har inte gått att fastslå. Inte heller jordprover har fabriken pekar på att giftet kommer därifrån.

Detsamma gäller en nerlagd betongfabrik norr om landningsbanan på F17 och en deponi söder om Karlsnäs. Samtliga tre platser utesluts som källa till de onormalt höga halterna av PFAS i dricksvattnet.

Därmed återstår bara F17 som alternativ. Sannolikt kommer utsläppen av PFAS från det brandskum som används.

– Därmed inte absolut klarlagt att det är Försvarsmakten som har ansvar för utsläppen, säger Magnus Olofsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör till P4 Blekinge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.