Hade olycksuppgifter samma dag

Uppdaterad
Publicerad

För utredarna uppgav ledande politiker och tjänstemän att Yararektorns misstänkta självmordsförsök blev känt först i november – efter Blekingenytts reportage med rektorns hustru. Men ett internt mail avslöjar att kommunledningen fick informationen redan på midsommaraftonen.

I den utredning som presenterades i går får kommunledningen kritik för att den självförvållade olyckan med Tullskolans dåvarande rektor aldrig anmäldes till Försäkringskassan som arbetsskada. Av utredarnas slutsatser – bland annat baserade på intervjuer med ansvariga politiker och tjänstemän – framgår att kommunen inte kände till det misstänkta självmordsförsöket förrän i november. Det skulle då ha skett i samband med att rektorns hustru Karin Johansson valde att träda fram i Blekingenytt.

Men uppgifterna fanns hos kommunen redan samma dag som olyckan inträffade – den 20 juni förra året.

Fallet Yara

Klockan 14.55 skickade dåvarande skolchefen Maria Persson ut ett mail med information om att rektorn var ”svårt skadad efter ett suicidförsök”.

Uppgifterna kom ursprungligen från polisen.

– Trovärdigheten sjunker ju när kommunen påstår att de inte hade vetskap om det här förrän jag gav intervjun i Blekingenytt. Jag undrar om det är mer i den här utredningen som inte stämmer, säger Karin Johansson.

”Dementerade uppgifterna”

Från kommunens sida förklarar man i dag de olika beskeden kring olyckan med information från närstående till rektorns familj om att olycksorsaken var oklar.

– Det var polisen som misstänkte självmordsförsök, sen försökte vi få kontakt med familjen för att antingen dementera eller bekräfta uppgifterna och framför allt vilken information vi skulle förhålla oss till som arbetsgivare. När familjen sedan dementerade har vi förhållit oss till det, säger den tidigare skolchefen Maria Persson.

Samma bild bekräftas av utredaren Lars Viklund.

– Där har vi hela grunden för att vi skrivit på det sättet, säger han.

Har ni missuppfattat kommunen?

– Det får du fråga kommunen om.

Det vid tidpunkten ansvariga kommunalrådet Börje Dovstad (FP) ger samma svar, fast omvänt, på frågan om utredarna kan ha missuppfattat kommunen.

– Det får du fråga utredarna om, säger han.

Anmälde ärendet själv

Karin Johansson tillbakavisar att hon eller någon i familjen ska ha gett andra besked än det polisen först gav till kommunen.

– Jag har inte pratat om olycksorsaken med någon ansvarig i kommunen, säger hon.

Någon anmälan om arbetsskada blev aldrig gjord av Karlskrona kommun – inte ens i november.

I stället fick Karin Johansson själv för två veckor sedan anmäla ärendet till Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet