Foto: SVT

Han lyckades gå ner tio kilo på grönsaksdiet

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara vi människor som behöver tänka på vår hälsa. Hälften av alla hundar har nämligen problem med övervikt och på Karlskrona Djurklinik satsar man därför på en bantningskampanj för att komma tillrätta med problemet.

På Karlskrona djurklinik får hundarna både hjälp med träning och kosthållning.

På Karlskrona Djurklinik har man just nu en kampanj för att hjälpa hundar som väger för mycket. Det är både fokus på kost och träning och veterinären Elisabeth Sander Jonsson berättar att många hundägare inte själva är medvetna om att deras hundar lider av övervikt.

– Det är svårt att se att ens egen hund är överviktig. Ofta kommer de hit av andra anledningar och så märker man övervikten då. I den här kampanjen får de hjälp dels med specialfoder och så får de komma igång med träningen, säger hon.

Fick slopa grisöron

En av de som fått hjälp med sin hund är Ingvar Bergljung som har labradoren Douglas. För ett år sedan så vägde Douglas 45 kilo, men har under tiden på djurkliniken lyckats gå ner 10 kilo genom att ändra sina matvanor.

– Istället för att äta grisöron och kex med mycket fett i, så äter han morötter, grönsaker, frukt och sportknäcke, berättar Ingvar Bergljung.

Knäskada ledde till övervikt

Många djurägare som söker hjälp med sina fyrbenta vänner gör det som sagt av andra anledningar än just övervikt. Så var det för västgötaspetsen Greta som skulle börja rehabiliteras efter en knäoperation. Efter operationen kunde hon inte motionera så mycket, vilket innebar att hon även fick problem med övervikt. Nu tränar hon på löpband i vatten,en så kallad Mobilizer, vilket är bra både som medicinsk rehabilitering och mot övervikten.

– När man kommer hit och stannar bilen då märker man att hon vill in direkt. Helt klart så tycker hon att det är jätteskönt, säger Gretas ägare Ia Schöön.

– Den här metoden är väldigt effektiv både ur medicinsk synkpunkt och för att gå ner i vikt, säger djursjukvårdare Caroline Schöön.

Vattengymnastik gjorde susen

En annan hund som använder sig av bantingsmetoden på kliniken är Coffee. Hon bröt benet som valp och har med åren fått svårt att röra på sig. Efter två månaders vattengymnastik vittnar hans husse om stora framsteg.

– Han har blivit mycket piggare. Nu är han före mig när vi hämtar tidningen, så det är stor skillnad, säger husse Rolf Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.