Rasmus vet hur det är att vara mobbad. Nu vill han använda sina erfarenheter för att förhindra att fler drabbas.

Hans erfarenheter ska hjälpa mobbade barn

Uppdaterad
Publicerad

Efter att 12-årige Rasmus Svensson fått ta emot både glåpord och knuffar i skolan bestämde sig hans föräldrar för att starta ett nätverk för andra i samma situation. Nu vill politikerna starta ett samarbete med gruppen.

– Folk har alltid tittat på mig och viskat på grund av min klädstil. Jag klär mig lite mer vågat och som jag vill, och det tycker mobbarna är fel, säger Rasmus Svensson.

När han började i en ny skola i höstas fick han ta emot knuffar och glåpord. Redan någon vecka in på höstterminen startades en hatsida mot honom på Facebook.

– De skrev tre inlägg. ”Kolla hur han står”, ”han är bög” och ”han klär sig som en bög”, säger Rasmus Svensson.

– Man känner sig hjälplös som förälder. När Rasmus kommer hem och man ser att han mår dåligt känns det fruktansvärt, säger hans pappa Jens Svensson.

”En oerhörd resurs”

Med stöd från skolan bestämde sig familjen för att ta ett krafttag mot mobbarna och startade en egen grupp på Facebook.

På kort tid har nätverkets sida gillats av 190 personer. Nätverket ska kunna stötta den som blir mobbad såväl som den som mobbar, och deras familjer. Initiativet till en föräldragrupp hyllas nu även från politiskt håll.

– Vi ska ha ett nära samarbete med föräldranätverket. Jag har gett utbildningschefen i uppdrag att ta kontakt med dem och diskutera hur vi ska kunna jobba tillsammans. Vi ser nätverket som en oerhörd resurs, säger Markus Alexandersson, ordförande (S) i barn- och ungdomsnämnden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.