Lotta Antman (SD)

Hård kritik mot SD-topp

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Lotta Antman i Karlskrona får i dag hård kritik för sina uttalanden om asylboendet i Hällevik.

I en tidningsintervju i dag hävdade Sverigedemokraternas nya toppnamn i landstinget att flyktingarna på asylboendet i Hällevik bara vill ha märkeskläder, att de äger exklusiva mobiltelefoner och att de anlände till Sverige med matchande resväskor.

Senare under dagen var hon inte lika säker.

– Detta är vad vi fått höra i partiet, men jag har själv aldrig varit där. Jag är ny i politiken och måste lära mig att uttrycka mig som en politiker, säger Lotta Antman.

På asylboendet Hanöhus diskuterades under dagen Antmans verklighetsbeskrivning.

Inte någon kände igen bilden

– Det är tragiskt egentligen, att en politiker kan uttala sig så utan kunskap om hur det förhåller sig, säger Anna Johansson, kommunal samordnare för boendet.

Kläderna flyktingarna bär är skänkta av lokalbefolkningen.

– En del av oss levde rika och bra liv i våra hemländer, men när kriget bröt ut var vi alla lika utsatta. Vi är tacksamma för all den hjälp vi fått sedan vi kom hit, säger Mohammed Al-Mobajed från Syrien.

Oklart hur SD hanterar det

Frågan är nu om Antmans påståenden för några politiska konsekvenser.

– I vilket annat parti som helst hade hon blivit utesluten. Nu är det upp till partiledningen att visa om de menar allvar med sin nolltolerans mot rasism, säger Magnus Manhammar, riksdagskandidat för Socialdemokraterna och tidigare verksam åt den antirasistiska stiftelsen Expo.

Sverigedemokraternas distriktsordförande Ola Svensson befann sig under dagen utanför länet, men tog del av Antmans uttalanden via nätet.

– Jag förutsätter att hon har fakta på bordet om hon uttrycker sig så. Annars är det olyckligt, säger han.

Partiets Karlskronaordförande Christopher Larsson är försiktig i sin kritik, men säger:

– Självklart måste allt som vi politiker säger vara sant.

I Sölvesborg efterlyser man fler volontärer som kan arbeta med flyktingarna och Anna Johansson ser gärna att Lotta Antman kommer dit för ett besök.

– Det kan jag säkert tänka mig att göra. Jag håller med om att det är bättre att se saker med egna ögon, säger SD-toppen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.