Hårdbevakad rättegång väntar

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i Yarafallet blir hårdbevakad. Flera extra vakter har hyrts in.

Och för att hålla det mordåtalade paret åtskilda finns också polis på plats i tingsrätten.

Lagman Laila Kirppu har skött förberedelserna inför den tolv dagar långa huvudförhandlingen som inleds i morgon. Kirppu leder rättegången från sal 6 där tingsrätten också gjort plats för de båda mordåtalade samt parets två försvarsadvokater. I salen finns också chefsåklagare Pernilla Åström med biträde samt Yaras pappa med advokat.

Den mordmisstänkte mannen och kvinnan får inte ha kontakt och ska hållas separerade.

Fallet Yara

– Vi har häktespersonal och en polis på plats som ska säkerställa att så sker. Jag kommer också att prata med de två tilltalade innan och understyrka att de inte får kommunicera med varandra. I nödfall har vi medhörningsrum, säger Laila Kirppu, som menar att tingsrätten har beredskap om ordningen störs av antingen de åtalade eller av åhörare.

– Vi har våra två ordinarie vakter och så har vi hyrt in ytterligare tre. Säkerhetsmässigt känner jag mig trygg. Kommer det åhörare som är direkt känslomässigt berörda har vi vittnesstödjare här, säger Laila Kirppu.

Journalister och åhörare kommer att placeras i sal 3 – där rättegången kan följas via ett antal bildskärmar.

– Vi har i dag inte någon tillräckligt stor sal för att kunna rymma alla. Ska vi vara i Karlskrona så måste vi tillämpa den här lösningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet