Hela byn hjälper flyktingarna

Uppdaterad
Publicerad

I stället för att möta flyktingar med skepsis och fientlighet gör invånarna i den lilla byn Borup på Själland tvärtom, och tar emot dem med öppna armar.

Sedan flyktingarna kom har det strömmat in önskemål från byborna om att få hjälpa till med allt från cyklar till danskundervisning.

Mohammed al Rashed är 22 år och har flytt kriget i sitt hemland. Det nya hemmet ligger i Borup på Själland

– Byn är trevlig och rummet bra, säger han.

Sedan de kom till Borup strax före jul har byborna bland annat arrangerat matkvällar, byvandring och danskundervisning. Medan folk i andra byar har varit bekymrade och skeptiska till att det kommer flyktingar så insisterade en stor grupp här att bjuda flyktingarna välkomna i stället.

Önskemålet att möta och hjälpa de syriska flyktingarna har blixtsnabbt spridit sig.

Via Facebookgruppen ”flyktingvänner i Borup” strömmar det in erbjudanden om hjälp. Här är några av inläggen:

  • ”Jag har en påse med fina herrkläder. Kan ni använda dem?”
  • ”Jag har bakat bröd och kommer bort med dem när de är färdiga.”
  • ”Jag har en bra gammal cykel som de kan få. Den ska bara pumpas, kedjan smörjas och sadeln sättas upp så kan den klar.”

Hastrupskolans ungdomsklubb i grannstaden Köge donerade ett bordtennisbord .Syrierna har varit ute och joggat med den lokala löparklubben och flera går på fotbollsträning.

– Fotboll har en förmåga att samla människor från hela världen. Vi ser att när man väl börjar spela så glömmer man att vi inte talar samma språk, säger Jakob Koed, ordförande i Borups Idrottsförenings fotbollssektion.

Det gamla vårdhemmet som de bor i har Borupsborna döpt till ”dar-al-mahabba”, kärlekens hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.