Hennes pappa stoppas från begravningen

Uppdaterad
Publicerad

I snart två månader har den syriska flyktingkvinnan Rahil Albaho, 67, legat död i en kista i Sverige. Familjen i Karlskrona vill att hennes make sedan 52 år ska närvara vid begravningen – Migrationsverket säger nej.

Rahil Albaho från Syrien omkom i en båtolycka utanför Greklands kust den 18 mars i år. Hon var på väg till Sverige – där tre av hennes barn i dag lever. Under flykten kom hon ifrån sin make, som blev kvar i Turkiet.

Men Rahils släktingar i Blekinge lyckades med hjälp av svenska och grekiska myndigheter att i en kista föra den döda kroppen till Sverige.

Här har den nu legat i snart två månader.

Och när begravningen blir av är det ingen som kan ge svar på.

Migrationsverket låter nämligen inte maken få besöka Sverige – inte ens för att ta ett sista farväl av sin livskamrat.

– Det känns som ett hårt och kallt beslut. Vi är alldeles förtvivlade och vet inte vad vi ska ta oss till. För familjen är det förstås oerhört viktigt att alla kan närvara vid en begravning. Där och då ska vi stötta varandra, säger svärsonen Aboud Shamon, som i mars själv tog sig till Grekland för att ordna med transporten av kroppen.

I bårhuset

Men så länge maken Samou, 77, inte tillåts att besöka Sverige får hustrun ligga kvar i bårhuset.

– Vi kan inte tänka oss en begravning utan honom, säger dottern Basma Rezko.

Migrationsverket skriver i sitt beslut att det är uppenbart att maken vill till Sverige för att söka uppehållstillstånd och att hans ansökan om visering därför avslås.

Förra året var Sverige först i EU med att bevilja permanent uppehållstillstånd till flyktingar från krigets Syrien.

Men det gäller inte den som söker den officiella vägen.

– Det märkliga är att det hade varit enklare om vi smugglat in svärfar. Jag förstår det inte, säger Aboud Shamon.

Paret Amoud Shamon och Basma Rezko driver sedan flera år den lilla lanthandeln i Tving, norr om Karlskrona.

I samhället har parets förtvivlan inte lämnat någon berörd och nu har också Röda Korset kopplats in för att hjälpa familjen till en sista återförening.

– Självklart blir man illa berörd. Här borde myndigheterna visa en mänskligare sida. Det handlar om en fantastisk familj som gjort stor nytta för hela byn, säger Patrik Karlsson, en av dem som engagerat sig i fallet. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.