I dag faller domen i Yara-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Rätten har redan bedömt att morbrodern och hans hustru är skyldiga till åttaåriga Yaras död under valborgsmässohelgen i Karlskrona förra året. I dag faller domen – och båda riskerar livstids fängelse.

Chefsåklagare Pernilla Åström menar att det mordåtalade paret, Yaras 32-årige vårdnadshavare och dennes ett år yngre hustru, i samförstånd orsakade Yaras död genom massivt och utdraget våld mot hela kroppen.

Hon yrkar på ett livstidsstraff för paret. Den rättspykiatriska undersökning som blev offentlig i mitten av januari visar att de två misstänkta bedöms tillräckligt friska för att kunna dömas till fängelse.

Fallet Yara

Brödkavel och elsladd

Paret greps i sin bostad på valborgsnatten förra året, sedan ambulanspersonal som kallats till lägenheten fattat misstankar om att flickan misshandlats till döds.

Utredningen visade senare att det använts både en brödkavel och en elsladd som tillhyggen när Yara utsattes för det dödliga våldet.

Teknisk bevisning i form av DNA binder också den mordåtalade kvinnan till brödkaveln och till blodspår i bostaden. Själv har hon under hela rättegången hävdat att Yara på något sätt skadat sig utanför hemmet – troligtvis i anslutning till skolan.

Hennes make pekade under förhören ut sin hustru, men ändrade sig delvis under tingsrättsförhandlingen som avslutades den 19 januari i år.

Domen kommer klockan 11.00. SVT Nyheter sänder direkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet