Infektionsdrabbad fick vänta 2,5 år på remiss

Publicerad

Patienten fick återkommande infektioner i 2,5 år efter en operation på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Utan att remitteras vidare till en regionklinik.

Den första operationen gjordes redan år 2009. Det var en efter en fallolycka som patienten tvingades operera sitt brutna ben med så kallad märgspik. Operationen gick bra men efter ett tag fick patienten flera återkommande infektioner – i 2,5 års tid.

Dessa behandlades med antibiotika gång på gång trots att medicineringen inte hjälpte.Tillslut fick patienten en remiss till en regionklinik och fick där bättre hjälp.

Händelsen har granskats av inspektionen för vård och omsorg, IVO som har kommit fram till att inget fel har begåtts. Enligt IVO beror inte de långdragna infektionerna på oaktsamhet från personalens sida. De konstaterar dock att 2,5 år väntetid på en remiss är för lång tid. I sitt utlåtande skriver de även att ärendet är svårt att utreda eftersom det ligger så långt bakåt i tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.