Vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors. Foto: SVT

Utreder misstänkt tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors har beslutat att inleda en förundersökning om misstänkt tjänstefel kring kommunens hantering av Tullskolans rektor Johan Johansson. I nuläget finns dock ingen misstänkt.

Med utgångspunkt från den polisanmälan som lämnas in i förra veckan vill nu Ulrika Grenerfors vid åklagarkammaren i Karlskrona utreda om någon begick tjänstefel i samband med att Yaras rektor Johan Johansson stängdes av från sin tjänst.

– Jag har gett polisen direktiv att ta fram nödvändig information för att kunna ta ställning till om händelsen kan röra brottet tjänstefel eller om det helt och hållet är en arbetsrättslig fråga som i så fall den fackliga organisationen och inte vi ska arbeta vidare med, säger hon.

Fallet Yara

Den polisanmälan som lämnats in är enligt åklagaren allmänt hållen och i nuläget finns ingen misstänkt.

– Vi behöver nu utreda vad som skett, vem som fattat beslut och hur det har gått till. Min bedömning är att det i den här händelsen kan finnas utrymme också för brottet tjänstefel, säger Ulrika Grenerfors.

Beslutet att inleda en förundersökning välkomnas av Karlskrona kommuns kommunikationschef Ulla Nelson:

– Det är bra att det beslutet är fattat och att det blir en ordentlig granskning eftersom det här är ett fall som har engagerat många människor. Det är jätteviktigt att alla korten kommer upp på bordet, säger hon.

Lärarförbundets jurist Ove Rang träffar i veckan rektorns hustru Karin Johansson för att gå igenom ärendet. Han ser klara paralleller till det så kallade Krokommålet – där två chefer fälldes i tingsrätten för vållande till annans död sedan en socialsekreterare begått självmord efter att ha blivit varslad om avsked. I januari tas det fallet upp i hovrätten.

– Vi ser möjligheter att få Johans fall rättsligt prövat och tjänstefel är bara en av flera möjliga gärningsbeskrivningar. Krävs det kan det bli aktuellt att göra ytterligare polisanmälningar, säger Ove Rang.

Vid en eventuell rättegång kan Läraraförbundets jurister bistå familjen som målsägarbiträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet