Jagar sköterskor i Holland

Uppdaterad
Publicerad

Personalbristen gör att röntgenkliniken i Blekinge är beroende av utländsk arbetskraft.

Nattetid granskas röntgenbilder av läkare i Australien – och nu ska sjuksköterskor rekryteras från Holland.

Bristen på röntgenläkare har redan fått Blekingesjukhuset till lösningar som sträcker sig utanför gränserna. Röntgenbilder som tas på natten granskas nämligen av läkare i Sidney i Australien.

– Det är ju just för läkarnas arbetsmiljö. Vi behöver dem på dagtid. Det är ju då vi har våran produktion och det är då de behövs. Ska de finnas här nattetid också då dränerar det dagtiden, säger Kerstin Elmberg, verksamhetschef på röntgenkliniken.

Kliniken har 90 anställda och nästan hälften av de 18 röntgenläkarna har rekryterats från andra Europeiska länder.

– De är från Ungern, Bulgarien och Rumänien. De har betytt hur mycket som helst och har tillfört ett nytt perspektiv, säger Kerstin Elmberg.

Men nu är det inte bara brist på röntgenläkare. De flesta röntgensjuksköterskorna är runt 60 år och klinken inför stora pensionsavgångar. Samtidigt utbildas bara 150 röntgensjuksköterskor årligen i Sverige.

– Vi måste tänka framåt. Det får inte bli en akut situation. Vi har fått använda vår fantasi för att hitta olika sätt att rekrytera ny personal, säger Thomas Strand, avdelningschef på röntgen i Karlshamn.

Räcker inte

Landstinget annonserar efter personal och lockar med en hög ingångslön för nyutbildade röntgensjuksköterskor, men tror inte att den lösningen räcker. Nu har röntgenklinken vänt sig utomlands för att rekrytera sjuksköterskor från Holland.

– Där är det arbetslösa sjuksköterskor och vårdpersonal överlag, så då började vi där. Vi har rekryterat röntgenläkare från Europa, så nu är det sjuksköterskornas tur att komma hit, säger Helén Andersson, avdelningschef på röntgen i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.