Fick frågan och svarade nej

Uppdaterad
Publicerad

Den förre S-toppen Mats Johansson drar sig ur striden om uppdraget som ny ordförande för Socialdemokraterna i Karlskrona. När han i går kväll fick frågan från partivänner svarade han nej.

Sedan kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson i veckan meddelat att han i mars lämnar uppdraget som arbetarekommunens ordförande har starka krafter inom S verkat för att få det förra kommunal- och regionrådet Mats Johansson att göra politisk comeback.

Förhoppningar fanns om att låta Johansson återigen styra partiorganisationen lokalt – ett uppdrag han en gång tidigare haft.

Nomineringstiden går ut på söndag och i går kväll fick Mats Johansson frågan om han kunde tänka sig att bli nominerad och därmed ta strid med de två utpekade huvudkandidaterna: föreningens vice ordförande Elina Gustafsson och riksdagsledamoten Magnus Manhammar.

Svaret blev – nej.

– Jag övervägde saken seriöst när frågan kom, men jag står inte till valberedningens förfogande, säger han.

Hur har du resonerat?

– Dels så trivs jag i den roll jag befinner mig i dag, dels tycker jag att det finns kandidater som är bättre lämpade. Elina är arbetarekommunens vice ordförande och jag är övertygad om att hon skulle göra ett utmärkt jobb. Vi har dessutom redan män på flera ledande positioner i partiet, så det vore på sin plats med en kvinna, säger Mats Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.