Kräver att ungdomar anställs

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge har bland den högsta ungdomsarbetslösheten i landet. För att råda bot på den ställer nu Karlskronahem krav på att de som sköter servicen i deras bostadsområden ska anställa arbetslösa ungdomar.

Sedan en tid tillbaka städar Mohammad Shahandeh Bousji trapphus i Kungsmarken. Han fick jobb efter att Karlskronahem valde att ställa som krav på sina serviceföretag att arbetslösa ungdomar i närområdet ska anställas.

– Nu har jag fått jobb och när man har pengar så är det mycket som gör livet bättre. Jag har nyss gift mig, vilket hade varit svårt att göra om jag inte hade haft ett jobb, säger han.

– Personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden känner vi att vi vill stödja och hjälpa och detta är ett sätt, säger Ulf Klint, teknisk chef på Karlskronahem.

Först får ungdomarna en utbildning, sedan praktik. Därefter får de som anses mest lämpliga en anställning. På samma sätt ska man arbeta i fler områden, bland annat på Trossö och Pantarholmen. Karlskronahem kommer nämligen att fortsatt ställa krav på att arbetslösa ungdomar i närområdet ska anställas.

– Om vi kan samordna kvalitet tillsammans med den sociala hänsyns-frågan så tycker vi att det blir en win-win-situation för både oss, samhället och hyresgästerna, säger Ulf Klint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.