Kommunen erkänner misstag

Uppdaterad
Publicerad

Blekingepolisen anmälde att den 8-åriga flickan kunde fara illa. Men socialtjänsten i Karlskrona missade anmälan. Det framgår på Karlskrona kommuns presskonferens på torsdagskvällen.

Det var en tagen socialchef Anette Gladher som beskrev misstaget på en presskonferens på torsdagskvällen. Blekingepolisen gjorde anmälan på långfredagen. Men anmälan blev liggande på utredarens bord. Först i dag hittades den – oläst.

– Vi har brustit i våra rutiner, säger Anette Gladher.

Fallet Yara

Ett hembesök skulle egentligen ha gjorts redan samma dag som anmälan kom in.

Handläggaren tagen ur tjänst

Handläggaren som är skyldig till misstaget är tagen ur tjänst och händelsen har anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Kommunen kommer också att låta en extern utredning ge svar på vad som gått fel i det här ärendet.

– Det är helt åt helvete att det här har missats, säger kommunalrådet Börje Dovstad (FP).

Flickan kom till Sverige för ett tag sedan och så sent som i januari blev paret som nu misstänks för att ha mördat flickan, hennes vårdnadshavare. Paret har sedan tidigare egna barn, vilka nu kommer att utredas.

Paret godkändes som vårdnadshavare efter en utredning med hembesök.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet