Kommunen kritiseras för dålig hjälp till Yaras familj

Uppdaterad
Publicerad

Den mördade flickan Yaras familj får inte tillräcklig hjälp av Karlskrona kommun, menar juristen. Idag saknas både kontakperson på socialförvaltningen och förskoleplatser till syskonen.

– Med tanke på alla de fel som begicks innan Yaras död var ett faktum, kan man tycka att kommunen borde göra allt för att hjälpa familjen nu. Men det är precis tvärtom, säger familjens juridiska ombud Karin Rehnholm Åkesson till Blekinge Läns Tidning.

Yaras familj befinner sig i Karlskrona med ett tillfälligt uppehållstillstånd i väntan på domen mot det par som föklarats skyldiga till flickans död. Deras advokat upplever att de krav på hjälp till familjen som ställts bemötts med passivitet.

Bland annat har Yaras syskon inte fått någon plats i förskola.

– De behöver träffa andra barn. Familjen lever helt isolerad idag, säger Karin Rehnholm Åkesson till tidningen.

Jesper Björnson är vikarierande utvecklingschef på socialförvaltningen och har idag kontaktansvaret gentemot familjen. Han vill inte uttala sig om hjälpen till familjen utan hänvisar till sekretess. Han vill inte heller svara på om han själv träffat familjen.

– Kan jag inte heller svara på. Det är sekretess. Men jag har gärna en fortsatt dialog med juristen, säger Björnson till BLT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.