Muktar Ahmed går från division 2 och Karlskrona till allsvenskan och Kalmar FF. Foto: SVT

Kungsmarkens Zlatan mot allsvenskan och Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

I invandrartäta Kungsmarken i Karlskrona är det inte Zlatan som är förebilden för de fotbollsspelande ungdomarna.

Här vill alla bli som bolltalangen Muktar Ahmed, 19, som just tecknat ett allsvenskt kontrakt med Kalmar FF.

Hans fotbollsintresse väcktes i bostadsområdet Kungsmarken när han såg de stora barnen spela på grusplanen utanför hyreshuset. Muktar Ahmed var då sju år och tillsammans med sina tre bröder tvingade han sin pappa att stå i mål när de tränade straffar.

– Man fick inte alltid spela med de stora, men när man väl fick spela fick man ta för sig. Det var ganska hård fotboll liksom, mycket tacklingar och så... Det var bara att köra på, säger Muktar Ahmed.

Som tioåring började han spela i Kaif och gick sen vidare till Lyckeby Goif. Sen sammanslagningen har bolltalangen från Kungsmarken spelat i FK Karlskrona där han på senare år varit en målfarlig anfallare i A-laget. Den senaste säsongen blev han utsedd till en av de bästa spelarna i division 2.

– Jag insåg ganska tidigt vad jag ville. Jag gick inte till träningarna för att bara ha kul, utan jag ville bli bäst och utvecklas varje dag. Har man den inställningen kommer man långt tror jag, säger Muktar Ahmed.

I somras gick han ut Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet i Karlskrona och framtidsplanerna var att plugga vidare till läkare. Men så blev han handplockad av en agent som fått upp ögonen för 19-åringen. Och nu har han tecknat ett allsvenskt kontrakt med Kalmar FF och lämnar hemstaden Karlskrona efter nyår.

– Det ska bli jävligt spännande att mäta sig med den nivån också. Komma upp till en allsvensk klubb och spela i den miljön och allting. Jag ser bara fram emot det, säger Muktar Ahmed.

Och i Kungsmarken är det inte längre storstjärnan Zlatan som är den stora förebilden för de fotbollsspelande ungdomarna. Nu är det Muktars namn som det pratas om kring fotbollsplanen.

– Hela området som vi bor i, här säger barnen vi ska bli Muktar. Så det är nya Zlatan kan man säga här i Karlskrona, så det är jättekul, säger Abdi Ahmed Ismail, Muktars pappa till SVT Blekingenytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.