Greenpeace egna bilder från Polen visar hur det miljöfarliga avfallet förvaras bara ett stenkast från havet. Foto: Greenpeace

Läckande giftsäckar hotar Östersjön

Publicerad

Vid den polska Östersjökusten förvaras ett av världens giftigaste ämnen i läckande plastsäckar.

Och enligt miljöorganisationen Greenpeace finns risk för spridning.

Det är kemikalien HCB – ett gift som intebryts ner när det släpps ut i miljön – som ligger staplade 60 meter från havet.Enligt Greenpeace som inspekterat området så sent som i veckan läcker säckarna ochrisken är att gifterna sprids i naturen.

– När säckarna ligger helt öppna på vissaställen kan vindarna svepa med sig kemikalien. Till sist hamnar den i någonorganism, antingen en fisk eller en människa, och får negativa konsekvenser,säger Gergely Simon, giftexpert på Greenpeace Östeuropakontor till SvenskaDagbladet.

Säckarna med HCB har tidigare, enligttidningen, tidigare använts för jordbruk i Ukraina och därifrån transporteratstill Polen för förbränning.

Miljöminister Lena Ek (C) säger till SvenskaDagbladet att hon nu har för avsikt att lyfta frågan med polska myndigheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.