Foto: TT

Långa väntetider till logopeden

Uppdaterad
Publicerad

Antalet familjer som söker hjälp hos landstingets logopeder i Karlskrona och Karlshamn ökar. Väntetiderna har blivit längre och arbetsbelastningen högre. 

På logopedmottagningen i Karlskrona utvärderas barns talförmåga med arbetsverktyg som leksaker och pekböcker. Här får också de barn som har svårt med talet hjälp av legitimerade logopeder. De senaste åren har allt fler familjer vänt sig hit. 

– De sista åren har remisserna ökat och 2014 var ett rekordår, säger Ulrika Carlsson, avdelningschef för logopedmottagningen i Karlskrona.

Remisserna om försenad språkutveckling var 435 stycken år 2014, jämfört med 280 året innan. Fler vårdtagare innebär längre väntetider.  

– Vi har som mål att träffa alla nybesök inom två veckor, i dag ligger vi på en månad. Väntetiderna blir längre, vilket påverkar våra möjligheter att ge behandling, säger Ulrika Carlsson.

Kan ge framtida problem

Det blir barnen som blir lidande. När de inte får den behandling de behöver kan det få allvarliga konsekvenser i både nutid och framtid.

– Först och främst kan det ge svårigheter i leken och med kompisar, men sedan kan barnen även få läs- och skrivsvårigheter, säger logopeden Maria Kring Aspington.  

Vill ha fler anställda

En av anledningarna till ett ökat antal remisser är att fler blivit medvetna om talets betydelse och därför söker hjälp.

Men bland kommunerna i Blekinge är det bara Karlskrona som har anställda logopeder. Nu efterfrågar landstingets logopedmottagning mer resurser, för att kunna erbjuda snabbare och bättre vård och för att kunna hjälpa andra målgrupper än just barn.

– Vi saknar kollegor inom primärvården och vi skulle också vilja hjälpa äldre, säger Ulrika Carlsson. 

Är den logopedvård som erbjuds i Blekinge tillräcklig?

– Det här är vad vi kan erbjuda i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.