Folkhögskoleeleverna Martin Jonsson och David Linge lär sig traditionella ämnen genom musik. Foto: Sarah Bruze

Lär sig skolämnen genom musik

Uppdaterad
Publicerad

Musiken är det stora hjälpmedlet för elever på Valjevikens folkhögskola.

Genom den lär sig sju elever med funktionsnedsättningar svåra ämnen.

De sju eleverna har olika psykiska och fysiska handikapp men har intresset för musiken gemensamt. Just det intresset tar skolans lärare tillvara på när de undervisar i traditionella ämnen som svenska, engelska, historia, religion och samhällskunskap.

– Mycket uppstår i själva mötet med musiken och eleverna. Sen har jag ju svenska också som är ett ganska tacksamt ämne. Där kan man ju koppla in många texter, gå in på grammatik, översätta och byta ut olika ord, säger Fredrik Wolf, lärare i svenska, engelska och musik.

Eleverna på Valjevikens folkhögskola läser inriktningen musik och hälsa. De har skrivit egna texter som de sedan tonsatt och repat in tillsammans med sina lärare.

– Jag har skrivit en egen låt som heter Jag har problem med benet. Den handlar om att jag lätt får ont i benet och kramper, säger Martin Jonsson, elev.

Bakom låtens titlar gömmer sig oväntade genrer. 20-åriga Erica Jönssons låt En sommardag är ingen lugn sommarvisa utan en hårdrockslåt.

– Jag gillar hårdrock. Mina favoritband är Bon Jovi, Kiss och Heat, säger hon.

Snart blir det terminsavslutning med en spelning på en vägkrog i Bromölla. Då ska folkskoleeleverna framföra sina egna låtar framför publik.

– Jag längtar jättemycket dit. Jag är inte alls nervös. Jag hoppas de tycker om våra låtar. Annars kommer vi inte dit, säger Alexander Hansson, elev.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.