Låtsades vara handikappad och fick bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Mannen låtsades att han var handikappad och sa att han inte ens klarade att tvätta håret själv.

Men snart uppdagades det att han jobbade i Norge – samtidigt som han fick bidrag för sitt handikapp.

Simulera sjukdom eller handikapp är ett av de vanligaste bidragsbrotten i länet. En bleking som polisanmälts låtsades att han var gravt handikappad. Han hävdade att han varken klarade att handla, bära kassar, städa, tvätta håret eller duscha.

– Vi fick en anonym anmälan med väldigt bra uppgifter om var den här personen jobbar någonstans. Vårt skrivbordsarbete ledde fram till att vi kunde bevisa att den här personen jobbat väldigt mycket då trots att personen har en nedsättning av sin arbetsförmåga enligt den dokumentation som finns, säger Christina Bergström Jonsson, enhetschef för kontrollenheten på Försäkringskassan i Småland och Blekinge.

Bidragsfusket

Försäkringskassan upptäckte att mannen inte hade några problem att röra sig. I stället åkte han regelbundet till Norge där han jobbade inom vården. Där arbetade han som mest 52,5 timmar i veckan. Samtidigt kvitterade han ut drygt 314 000 kronor i förtidspension, bostadstillägg och handikappersättning från kassan.

– Det får ju mig att höja på ögonbrynen. Detta stämmer ju inte. Klarar man in det jobbet inom vårdyrket, så är man ju väldigt förvånad över att man inte kan klara sin personliga hygien, säger Christina Bergström Jonsson.

”En del erkänner”

Rolf Thanche, kriminalinspektör, jobbar med bidragsbrott vid Blekingepolisen. Han menar att en del av dem som misstänks hävdar att det inte förstått vad som står i Försäkringskassans handlingar och därför kvitterat ut förtidspension och handikappersättning fast de jobbat.

– En del erkänner att de varit medvetna om vad de har gjort eftersom de var i behov av pengar just då, säger han.

Men bluffen avslöjades och nu måste han betala tillbaka pengar till staten. Mannen som nu även riskerar att åtalas för bidragsbrott säger till sitt försvar att han hade ekonomiska problem och därför lurade systemet.

– Många är väldigt fundersamma och undrar varför det blev en polisanmälan. De menar att de pratat med Försäkringskassan och gjort upp en avbetalningsplan och att det ska räcka, säger Rolf Thanche.

Försäkringskassan har nu dragit in alla mannens bidrag.

Det var egentligen ett felaktigt beslut från början att bevilja honom sjukersättning?

– Ja, man kan säga så här att hade vi känt till förhållandena som vi vet i dag, då hade vi aldrig beviljat någon ersättning, säger Christina Bergström Jonsson.

Detta är handikappersättning

Betalas till personer med handikapp som behöver tidskrävande hjälp för att klara sin dagliga livsföring

För att få handikappersättning krävs att personens hjälpbehov uppgår till minst två timmar per dag

Ett läkarintyg krävs för att Försäkringskassan ska bevilja ersättningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bidragsfusket

Mer i ämnet